Nederlands pensioen top maar toch in gevaar

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort weer tot de top in de wereld. Niet voor het eerst blijkt dit uit onderzoek van pensioenexperts. We kunnen rustig gaan slapen. In werkelijkheid rommelt het. De financiële vooruitzichten bij pensioenfondsen zijn somber en er bestaan geen zekerheden meer. Wat is het gevolg voor jou?

In dit geval was het Allianz dat de duurzaamheid van de verschillende pensioenstelsels onderzocht. Duurzaamheid heeft in dit geval niets te maken met windmolens of biogas, maar met houdbaarheid. Anders gezegd: kunnen we de huidige manier van pensioensparen en -uitkeren ook voor volgende generaties blijven volhouden? 

Kwaliteit of duurzaamheid?

In Nederland gaat dat vrij goed. We doen het zelfs beter dan twee jaar geleden. Dat komt bijvoorbeeld omdat we zijn gestopt met het toezeggen van gegarandeerde pensioenuitkeringen. Als het slecht gaat, kunnen de uitkeringen ook gewoon omlaag. De houdbaarheid van een pensioenstelsel zegt dus niets over de kwaliteit ervan.

In de praktijk houdt dit in dat pensioenfondsen toekomstige pensioenuitkeringen veilig proberen te stellen. Om dit voor elkaar te krijgen is het onvermijdelijk om de hoogte van de pensioenen terug te brengen. Of meer pensioeninleg te vragen aan deelnemers. Jij als deelnemer betaalt dus de ‘vooruitgang’ bij de fondsen.

Einde van de malaise nog niet in zicht

Pensioenen worden een belangrijk thema in de komende verkiezingen. De handen in Den Haag jeuken om weer nieuwe hervormingen door te voeren. Want zolang de rente laag blijft, is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. De lage rente is fijn voor je hypotheek, vervelend voor je spaargeld, en ronduit problematisch voor je pensioen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt ook zelf invloed uitoefenen op je pensioen door te beginnen met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Op die manier zelf investeren in je pensioen maakt je minder afhankelijk van een bedrijfspensioenfonds en je wordt minder vatbaar voor hervormingen.

Sparen met een pensioenproduct geeft je een dubbel fiscaal voordeel. Je hoeft pas inkomstenbelasting te betalen op het moment dat je het geld laat uitkeren. Dat betekent dat je het pensioenvermogen tijdens je loopbaan belastingvrij kunt laten renderen. Als je het geld na je pensioen laat uitkeren, betaal je minder omdat het belastingtarief voor gepensioneerden lager is.

Als je zelf de controle wil houden over je financiële mogelijkheden na je pensioen, dan is het verstandig om zo vroeg mogelijk met maatregelen te beginnen. Wij vertellen je er graag meer over.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Match Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie