Studentenkamer van 1475 euro? Huren steeds duurder dan kopen

Is wonen in Nederland duur of goedkoop? Dat hangt er vanaf wie je het vraagt. Kocht je recent een huis of verlengde je pas de rentevaste periode van je hypotheek, dan is wonen spotgoedkoop. Huur je in de vrije sector, dan betaal je je blauw. De kosten van huren en kopen lopen steeds verder uiteen. Gemeenten als Amsterdam en Utrecht willen daar wat aan doen.

In Amsterdam-Noord werd in 2014 een vergunning afgegeven voor de bouw van 120 betaalbare studentenwoningen. Afgelopen december was het North Orleans-complex af. De huurprijs voor de slechts 30m2 grote studio's bedraagt 1.250 euro per maand. De servicekosten van 225 euro komen daar nog bij. Een collegeblok en een boekentas zul je er niet aantreffen.

In Utrecht speelt hetzelfde probleem. De gemeente mag vooraf in de bouwvergunning geen huurders uitsluiten. Het benoemen van starters of studenten als doelgroep heeft dus geen effect. Wat wel kan: maximale huurprijzen afspreken met ontwikkelaars die willen bouwen in de stad. "De gemeente moet toestemming geven voor dit soort projecten. "Zo hebben we invloed op de huren", zegt wethouder Paulus Jansen in de Telegraaf.

Nog meer 'studentenwoningen'

Die aanpak gaat Amsterdam ook voeren. Al verwacht de gemeente dat er binnenkort nog meer 'studentenwoningen' zoals North Orleans opgeleverd worden. Het Amsterdamse raadslid Maarten Poorter vreest dat mensen "door de gekte op de woningmarkt zich gedwongen zien deze bizarre huurprijzen op tafel te leggen".

Gekte? Wel voor huurders

Die gekte op de woningmarkt geldt voornamelijk voor huurders in de vrije sector. Koop je een huis, dan lijken je lasten misschien vergelijkbaar met een huurder. Maar schijn bedriegt. Je bent namelijk nóg veel goedkoper uit. De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je maandlast al meteen voor het leeuwendeel uit aflossing bestaat.

Om je een indicatie te geven welk deel van je maandlast uit aflossing bestaat, hier een korte rekensom. Een hypotheek van 240.000 euro met een rente van 2 procent, heeft een netto maandlast van 775 euro. In dat bedrag zit al meteen 492 euro aflossing. Dat is ruim 63 procent van het totaalbedrag. 

Kopen heeft ook risico's

Een koophuis bezitten heeft ook risico's die je als huurder niet hebt. Je kunt een huurhuis met een maand opzegtermijn verlaten wanneer je wilt. Een koop- en verkooptraject duurt meestal langer. Bovendien kan een koophuis ook in waarde dalen. Zo'n waardedaling bracht veel kopers in de problemen tijdens de huizencrisis, maar dat zal nu niet zo snel meer voorkomen.

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, moet een nieuwe hypotheek binnen dertig jaar periodiek worden afgelost. Van de hierboven genoemde hypotheek is na zeven jaar nog iets meer dan 196.000 euro schuld over. Dat betekent dat je al ruim 18 procent van het totaal hebt afgelost. De kans op een restschuld wordt zo steeds kleiner.

Wil je weten of jij niet beter kunt kopen dan huren? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Of vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij contact met je op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Match Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie