Caravan blijft populair. Dekking verzekering verschilt sterk

Met de caravan achter de auto op avontuur. Deze toch al populaire manier van vakantie vieren is sinds de covid periode nog meer in trek. Begin 2023 waren er bij de RDW 406.735 caravans geregistreerd. Het is verstandig om je mobiele vakantieverblijf goed te verzekeren, bijvoorbeeld tegen schade onderweg of een flinke hagelbui op de bestemming. Let goed op de verschillen in dekking bij het afsluiten van een caravanverzekering. 

Recent onderzocht onderzoeksbureau MoneyView 15 caravanverzekeringen. Uitgangspunt van de vergelijking waren 63 criteria, met bijzondere aandacht voor de voorwaarden en vergoedingen bij schade. De verkorte conclusie is dat de dekking tussen verzekeraars sterk verschilt, bijvoorbeeld op het gebied van de dekking van voortenten en luifels. Ook de manier waarop de schade wordt berekend bij tweedehands caravans varieert.

Dekking voor de spullen in je caravan
De inboedel van de caravan, waaronder beddengoed, kookgerei en los meubilair, is een belangrijk onderdeel van de caravanverzekering. Deze spullen zijn echter niet standaard in elke polis opgenomen en de dekking verschilt sterk per verzekeraar. Het verzekerde bedrag varieert meestal van €2.500 tot €10.000 per schadegeval. Dit betekent dat je, afhankelijk van wat je meeneemt, mogelijk moet overwegen om een hoger verzekeringsbedrag te kiezen. Dit geldt vooral wanneer je dure elektronica meeneemt op reis.

Hoe zit het met de voortent of luifel?
Niet bij alle verzekeraars is een voortent of luifel standaard meeverzekerd. Bij de meerderheid van de onderzochte producten moet je hiervoor een aanvullende dekking afsluiten. Het verzekerde bedrag voor een voortent of luifel start bij circa €2.500 en kan sterk oplopen, afhankelijk van de verzekeraar en de gekozen polis. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een dekking waar geen maximum aan verbonden is. Over het algemeen betaal je wel meer premie als er een hoger bedrag is verzekerd.

Uitkering bij totaal verlies tweedehands caravan
Een tweedehands caravan kan nog behoorlijk wat waard zijn. Reden om zuinig te zijn op jouw rijdende vakantieverblijf. Ook het verzekeren is hierdoor de moeite waard. Is jouw caravan na schade totaal afgeschreven? In dat geval is de uitkering deels afhankelijk van de leeftijd van de caravan op het moment van aankoop.

Voor bijvoorbeeld een caravan van 5 jaar oud bij aankoop, bieden de meeste verzekeringen de eerste drie jaar een uitkering op basis van de aanschafwaarde. Dat is positief omdat er bij de aanschafwaarde nog geen sprake is van afschrijving. Na deze periode daalt de uitkering en wordt soms zelfs gebaseerd op de dagwaarde. Was de caravan 10 jaar oud bij aankoop, dan worden de uitkeringen vaak al vanaf het begin gebaseerd op de dagwaarde of vervangingswaarde, wat minder gunstig kan zijn als jouw caravan schade oploopt.

Heb je een caravan en wil je goed verzekerd op pad? Bepaal wat voor soort dekking je nodig hebt, gebaseerd op de waarde van je caravan en de spullen die je meeneemt. Kun je hulp gebruiken bij het vergelijken van de voorwaarden en de dekkingsmogelijkheden? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier. We kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Match Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie